Vůně exotického koření a chuť oliv či pálivé pasty harissa patří k nejznámějším znakům tuniské kuchyně. Křehké a voňavé pečivo jako z francouzské pekárny, ale i domácí kus kus anebo baklava by neměla uniknout vaší pozornosti při návštěvě Tuniska. Rozmanitost pokrmů vznikla díky vlivu francouzské a arabské kuchyně. Na druhou stranu, právě proto jsou tuniská jídla často chutná a zdravá.
Kus kus
Každý z nás jistě někdy ochutnal kus kus, ale málo kdo ví, že je to tuniský národní pokrm. V arabských zemích je hodně oblíben, používá se zejména jako hlavní jídlo. Obvykle se připravuje s pikantní rajčatovou omáčkou. Tunisané si potrpí na domácí přípravě kus kusu, a to ve speciálním hrnci na páře, tudíž příprava zabere mnohem víc času. O svátcích se podává zejména dětem sladký kuskus s hrozinkami a oříšky.
Harissa
Patříte mezi milovníky pikantních jídel? To byste měli při návštěvě země ochutnat harissu. Tuniské pokrmy i když bývají kořeněné, nejsou ale pikantní. Proto se k masovým a zeleninovým jídlům přidává velmi ostrá pasta harissa, což je směs papriček, olivový olej a sůl. K sehnání je v jakémkoliv obchůdku v Tunisku. Nejlepší je ale ta, která se vyrábí na ostrově Cap Bon. V restauracích se na automaticky před jídlem podává talířek s harissou, olejem a případně ještě s tuňákem. Do této směsi už jen stačí namočit bagetu a vychutnat si tuto kombinaci.
Exotické koření
Kdo by nemiloval vůni exotického koření. Tunisané ho používají automaticky k dochucování všech pokrmů. Mezi ta oblíbená patří římský kmín, šafrán, bobkový list, anýz, skořice, česnek, koriandr anebo máta.
Pečivo
Je libo bagetu nebo croissant? Ano, právě v Tunisku můžete ochutnat skvělé pečivo, tak jako mají Francouzi. Bageta nesmí chybět na stole ani u hlavního jídla. Nejtradičnější ale je placka tabouna, která bývá okořeněná a anýzovou směsí. Ochutnat byste určitě měli i taštičky brik, které se plní vajíčkem a před konzumací se pokapeme citronem.
Olivy
Tunisko je země zaslíbená milovníkům oliv. Roste zde až 68 milionů olivovníků a další milion stromů se vysadí v příštích pěti letech. Olivovník je pro Tunisany posvátný strom, a tak by se dalo říci, že je pro jsou olivy nad zlato. Není divu, že Tunisko patří mezi 4 hlavní vývozce olivového oleje na světě. Značka Olivko získává řadu medailí a ocenění po celém světě. Pochutnat si můžete na skvělých zelených či černých olivách.
Mátový čaj
Na závěr každého jídla se podává typický mátový čaj, který může být velmi silný a sladký. V klasických kavárnách pro místní se čaj podává až odpoledne a večer, dopoledne Tunisané pijí pouze kávu. V turistických kavárnách mají mátový čaj i s piniemi nebo čerstvými mandlemi.
Chcete ochutnat všechny místní speciality? Široké spektrum pobytů a dovolených v Tunisku zajišťuje cestovní kancelář Exim tours. Na nic nečekejte a vydejte se vstříc chutím a vůním Tuniska.